Je strategie bepaal je niet van tevoren, die bepaal je achteraf

strategie toekomst plannen maken

Waar ga je heen? Wat is het plan? Wat is je strategie? Vragen die je regelmatig voorbij hoort komen. Je kunt er behoorlijk druk mee zijn. Het kan je uren kosten om het zoveelste strategische plan te maken. Om op papier te zetten waar je met je bedrijf, met je afdeling, met je leven als je wilt heen gaat. Meetings inplannen met partners, collega’s en andere inspirerende mensen om samen te sparren over die stip aan de horizon. Het ultieme doel en natuurlijk de pad er naartoe. Al pratend en vergaderend ga je met z’n allen proberen te voorspellen hoe de markt zich beweegt, hoe je business zich zal ontwikkelen, welke werknemers er blijven en welke er gaan en welke veranderingen er gaan komen.

Toekomstplannen heb jij ze al gemaakt?

Hetzelfde geldt voor je privéleven. Wat wil je met je leven? Wat wil je bereiken? Hoe ziet jouw toekomst eruit. Dingen waarmee je je vaker bezig hebt gehouden. Misschien zelfs je brein over hebt gekraakt. Hoeveel van deze toekomstplannen zijn er trouwens daadwerkelijk uitgekomen? En dan heb ik het niet per se over of je al je doelen hebt bereikt. Maar wellicht besloot je na je afstuderen een wereldreis te maken, totdat die ideale baan opeens in je schoot landde. Wellicht dacht je op je 33e aan kinderen te beginnen, maar werd je op je 28e levensjaar op slag verliefd op je partner en was je al voor je 30e ouder. Kon je bedenken? Kon je dit van tevoren plannen? Nee toch. Hoeveel energie en tijd heb je dan wel niet verloren aan het uitdenken van je strategie? En het afwijken van je van tevoren bedachte plan is niet perse slecht right?

Strategie plannen maken doe je niet van tevoren

Als je erover nadenkt is het eigenlijk maar gek dat we een strategie uitdenken voor iets in de toekomst. Dat we proberen te gissen waar we naar moeten streven. Maar ho wacht even, ik zeg niet dat je helemaal geen plannen meer moet maken. Dat strategie en strategisch denken overbodig is. Wat ik wel zeg is dat je je strategie niet afstemt op onzekere en niet te voorspellen factoren die in de toekomst liggen: Strategy forms itself in hindsight. Door te kijken naar het verleden en wat er in het verleden zich heeft afgespeeld en te analyseren wat er wel en niet werkte kun je je strategie bepalen. Je weet als geen ander wat er wel en wat er niet werkt door te leren van het verleden. Zo weet je verdomd goed met welke partijen je wel en met welke partners je juist NIET wilt gaan samenwerken. En ook weet je dat je jouw product juist wel of niet aanslaat bij een bepaalde doelgroep. En als we het hebben over je privéleven, na een paar mislukte relaties weet je ook heel erg goed wat je wel en niet wilt in je volgende partner.

Bespaar energie en tijd en kijk niet vooruit

Dus maak het jezelf en je collega’s, zakenpartners, teamleden of whatever een stuk makkelijker en stop met waarzegger spelen en trek lering uit de ervaringen en cijfers uit het verleden. Scheelt een hele hoop verspilde energie en tijd en onnodig bijsturen.

In zes stappen meer energie en tijd

Wil je meer van deze handige tips om je leven te leiden met een overvloed aan energie en tijd? In mijn boek No More Missing Out beschrijf ik hoe je in zes praktische stappen je leven eens stuk easier kunt maken.

De zes stappen van het BSP-model pas ik normaliter toe tijdens one-on-one sessies. Helaas kan ik niet iedereen persoonlijk begeleiden en om die reden heb ik mijn boek No More Missing Out geschreven met als doel meer tijd, energie en succes. De vraag was gewoonweg teveel en op deze manier kan ik iedereen de juiste tools bieden om de verandering in te zetten.

Ik bied je een coach voor de rest van je leven. Een coachingsessie kost gemiddeld zo’n 80 euro per uur. Dus reken maar uit, ik vraag je een investering van € 27,95 en bied je een persoonlijke coach die veel meer waard is.

Korting

Normaal gesproken kost het E-boek € 59-, maar tijdelijk is hij verkrijgbaar voor € 27,95. Wil je ook direct aan de slag met het boek? Je kunt het E-book direct hieronder kopen en direct de eerste stappen naar een leven vol overvloed.

Bestel het boek nu

Blijf op de hoogte van de zes stappen naar een overvloed aan energie en tijd en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Previous PostWaarom hulp vragen niet zwak maar juist krachtig en slim is
Next PostGelukkig zijn: Focussen op wat je wél hebt