Overtuigingskracht. Zo krijg je mensen mee

Overtuigingskracht

Mis je overtuigingskracht? Lukt het je maar niet om mensen mee te krijgen? Of het nou gaat om een zakelijke setting en je je medewerkers maar niet meekrijgt. Of misschien wil je zelf heel erg graag naar een feest of festival en willen je vrienden niet mee. Of je hebt een te gekke vakantie gespot, maar je vriendengroep stribbelt tegen. Hoe dan ook, jij wil iets bereiken, waarbij het al dan niet laten slagen hiervan afhankelijk is van de medewerking en/of meebeweging van anderen.

Je hebt gelijk toch?

Hoe dan ook behoorlijk irritant aangezien je sowieso geen fan bent van je tijd verspillen naar luisteren naar anderen. Laat staan tijd wilt stoppen in het overtuigen van ze, want je wilt liever je energie en tijd stoppen in jouw doel: Dat ene geweldige plan, dat ene te gekke feest of bizar gave vakantie. Je ziet jezelf al liggen aan de infinity pool. En je snapt werkelijk waar niet waarom zij dat niet zien? Het is toch fantastisch? Aan jouw argumenten kleven namelijk geen bezwaren. Jouw voorstel zit picobello in elkaar en dus is er maar één antwoord op jouw vraag of ze meegaan mogelijk: Een volmondig ja! En je weet dat je gelijk hebt.

Overtuigingskracht of drammerigheid?

Maar helaas blijkbaar zijn er toch bezwaren ondanks je enorme overtuigingskracht. Je medewerkers gooien niet massaal hun handen in de lucht als je vraagt wie is het ermee eens? Wie stemt voor? Je vrienden blijven angstvallig stil in de app groep en vakantiemaatjes blijven vooralsnog uit. Hoe en waarom? Vraag je jezelf af. Dus je zet je voorstel nog even extra kracht bij met beeld en extra argumenten. Zo schets je een goed beeld van hoe het kan zijn. Jij ziet het misschien wel voor je, maar zij duidelijk niet. Een gebrek aan creativiteit of fantasie waarschijnlijk. Jij helpt ze wel even. Of misschien weet je een kameraad te vinden die net zo enthousiast is als jij en samen overstelpen jullie de anderen met argumenten. Bezwaren vegen jullie van tafel. ‘Ach nee joh, het is juist leuk.’ ‘Dan zeg je toch gewoon tegen je vriendin dat…’ Etc. Jij ziet het als overtuigen, maar je medewerkers en vrienden zien het waarschijnlijk anders. Die zien en horen een drammer die zijn zin wil. Je kent ze wel kleine kinderen die in de supermarkt lopen te stampvoeten of op de grond gaan liggen omdat ze niet het snoepgoed krijgen die ze willen. Zoiets. Dus jij denkt overtuigen, zij denken drammen.

Wees geen drammer

Het probleem van drammen is dat het contraproductief werkt. Misschien krijg je je medewerkers uiteindelijk wel mee omdat ze tja wel moeten want je bent hun baas. Wellicht kun je nog wat druk uitoefenen door ze een worst voor te houden ‘als je ja zegt dan kan ik kijken of ik die ene vakantiedag wel goedkeur’ of juist te dreigen ‘je beoordeling komt eraan toch?’. Maar ik hoef je hopelijk niet uit te leggen dat dit niet de juiste manier is en op de lange termijn zal dit weinig opleveren. Wat werkt dan wel? Allereerst is het goed je te realiseren dat als bovenstaande manier van overtuigen jouw tactiek is, de weerstand van anderen vaak ligt in de wijze waarop je ze benadert en hoe je met ze communiceert. Door alleen maar argumenten te zenden om mensen te overtuigen en bezwaren direct te bestempelen als onzin heb je jezelf de titel van drammer gegeven. Deze eenzijdige communicatie werkt weinig overtuigend. Zoals ik al zei, op de korte termijn waarschijnlijk wel effectief. Want je bereikt wat je wilt, maar hoe vaker je anderen op deze manier dwingt, hoe meer je hun grenzen overschrijdt en hoe vaker je dit doet hoe meer je op weerstand zult stuiten. Tot het moment dat mensen het gevecht opgeven en je om je heen kijkt en merkt dat er niemand meer te overtuigen valt.

Zo overtuig je ze wel

De oplossing hiervan zit hem in het stoppen met pushen. Onbewust neem je steeds wanneer je drammerig jouw zin doordrijft. Wanneer je omgeving schoorvoetend toegeeft denk jij dat je hebt gewonnen, maar je hebt juist weer verloren. Onbewust zetten mensen een minnetje achter jouw naam. Ze zijn er weer ingetuind denken ze dan. Intern bouwen ze een muur van frustratie op en die bom barst op een dag. Dit kun je voorkomen door wanneer je weer het ik-wil-dit-gevoel voelt opkomen niet direct in je automatische gedrag te schieten. Je eerste drang zou zijn hoog van de toren blazen en alle nee zeggers overtuigen, maar er zal een wereld voor je open gaan als je het eens anders aanpakt. Vraag eens aan mensen wat ze van het plan vinden? Neem ze mee in je besluit. Geef ze de ruimte om mee te beslissen. Wanneer je mensen meeneemt in je plan en ze het gevoel geeft onderdeel van iets uit te maken zul je minder overtuigingskracht nodig hebben om ze mee te krijgen.

Wordt een killer in plaats van een drammer

Ook helpt het om af en toe eens je eigen behoeftes opzij te zetten en een ander te laten beslissen naar welk feest jullie gaan. Ben jij altijd degene die met ideeën moet komen voor leuke dingen? Het kan zijn dat je gewoon de beste plannen hebt, maar misschien komt het wel doordat andere suggesties gelijk worden afgeschoten en met de grond gelijk worden gemaakt. De volgende keer dat je die drang weer voelt opkomen, just step back, let others do the work. En het leuke is dat je wellicht op een plek terecht komt waar je zelf nooit naar toe zou zijn gegaan en wie weet is het ook nog eens verdomd leuk daar. En doordat je de minnetjes achter je naam niet meer opspaart en je als je slim bent zelf plusjes opbouwt, kun je op momenten dat het er echt toe doet juist incasseren. En zo word je van een drammer een killer.

In zes stappen overvloed van energie en tijd

Gefeliciteerd je hebt jezelf zojuist een hele hoop verspilde energie bespaart. Niet meer drammen en energie verspillen aan trekken aan dode paarden. Scheelt een hoop ergenis en tijd niet? It’s that simple. Deze en nog veel meer handige tips & tricks zijn onderdeel van mijn zes stappen naar overvloed van energie en tijd.

De zes stappen van het BSP-model pas ik normaliter toe tijdens one-on-one sessies. Helaas kan ik niet iedereen persoonlijk begeleiden en om die reden heb ik mijn boek No More Missing Out geschreven met als doel meer tijd, energie en succes. De vraag was gewoonweg teveel en op deze manier kan ik iedereen de juiste tools bieden om de verandering in te zetten.

Ik bied je een coach voor de rest van je leven. Een coachingsessie kost gemiddeld zo’n 80 euro per uur. Dus reken maar uit, ik vraag je een investering van € 27,95 en bied je een persoonlijke coach die veel meer waard is.

Korting

Normaal gesproken kost het E-boek € 59-, maar tijdelijk is hij verkrijgbaar voor € 27,95. Wil je ook direct aan de slag met het boek? Je kunt het E-book direct hieronder kopen en direct de eerste stappen naar een leven vol overvloed.

Bestel het boek nu

Previous PostNooit genoeg en nooit tevreden? Zo krijg je overvloed
Next PostWaarom hulp vragen niet zwak maar juist krachtig en slim is