Nooit genoeg en nooit tevreden? Zo krijg je overvloed

Nooit genoeg overvloed

Het is nooit genoeg voor mij. Het lijkt wel alsof ik onverzadigbaar ben. Ik wil altijd meer en beter… Herken je jezelf in deze uitspraken? Erg vervelend voor je omgeving, maar ook voor jezelf. Als je nooit maar dan ook nooit tevreden bent met wat je hebt en wat je doet. En altijd maar weer op zoek bent naar meer en beter, wanneer ben je dan gelukkig? Face it. Nooit!

Nooit genoeg: Het gevoel van tekort

Het is van belang onderscheid te maken tussen kritisch zijn en de angst voor tekort. De eerste variant is een positieve nooit genoeg. Kritisch zijn, niet voor het minste of geringste gaan en niet zomaar iets te accepteren is hartstikke prima. Dat maakt je scherp, succesvol en zal resulteren in respect van anderen. Mensen die streven naar een waanzinnig resultaat en goed werk van zichzelf en de mensen om hen heen verwachten en in ruil daarvoor ook de waardering tonen zijn niet de nooit genoeg types waar ik het over heb. Ik heb het hier over nooit genoeg’ers die een angst hebben voor tekort. Die vanuit hun eigen onrust bang zijn om ernaast te grijpen en dingen te missen. Mensen voor wie fear of missing out dagelijkse kost is. Dat is waar ik het hier over heb.

Oorzaak angst voor tekort

Het gevoel van angst voor tekort kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je het vroeger thuis niet breed had. Of dat er thuis nooit geluisterd werd naar jouw wensen en/of behoeftes. Of misschien werd er toen je klein was tegen je gezegd dat je niets kon en heb je altijd de neiging gehad om het tegendeel te bewijzen aan anderen. En om dit doel te bereiken ben je tot veel in staat. Wat de oorzaak ook is, ik kan je vertellen dat hoe hard je ook je best doet, het gevoel van tekort er altijd zal zijn als je de oplossing zoekt in meer en beter. Want daar ligt het probleem niet.

Het gevaar van angst voor tekort

En het grote nadeel van op deze manier zoeken naar succes en het jeukende gevoel van tekort hebben en tekort doen de kop in proberen te drukken is dat je er geen fijner of gelukkiger mens van wordt. Je ziet vaak dat mensen voor wie het nooit genoeg is en angst hebben voor tekort teveel hooi op hun vork nemen. Wat weer gepaard gaat met veel stress, weinig tijd voor familie en vrienden. Ik heb veel liefdesrelaties om deze reden zien sneuvelen. Ook zie je vaak dat fear of missing out’ers zoveel onrust in hun donder hebben dat ze in hun dorst naar het ultieme geluk vergeten te genieten van successen en de geweldige dingen die ze meemaken. Ze zijn met hun hoofd te druk bezig met wat ze missen, wat ze niet hebben, waar ze niet zijn etc etc. En zo worstelen ze zich door het leven heen, continu op zoek naar dat gevoel van overvloed wat er nooit zal zijn.

Wat is rijkdom?

Je kunt je voorstellen dat het leven voor deze nooit genoeg types geen picknick is. Is het je weleens opgevallen dat hoe meer mensen hebben hoe ongelukkiger ze soms lijken? Ze hebben honger naar meer en beter en lijken niet meer te kunnen genieten van kleine dingen. En dat terwijl mensen die ogenschijnlijk een simpeler en soberder leven leiden vaak vele malen gelukkiger en rijker lijken. Dit komt doordat we leven in een maatschappij waar rijkdom gelijk wordt gesteld aan materialisme. Je bent rijk als je veel hebt, veel verdient, succesvol bent in je carrière, etc. Heb je een groot huis? Dan ben je gelukkig. Heb je een dik salaris? Dan zien je vrienden groen van afgunst. Maak je de duurste reizen? Chapeau, je hebt het voor elkaar. Aan de buitenwereld laat je zien dat je het hebt gemaakt. Op Facebook jubel je dat je promotie hebt gemaakt. Jaloersmakende vakantiekiekjes vullen jouw Facebook feed. En diep van binnen denk je, is dit het? En het nare hieraan is dat je uiteraard niet kunt klagen hierover. Ten eerste omdat je dat vandaag de dag gewoon niet doet. Je geeft alleen maar de sugar coated version of you. Geklaag, negativiteit en dat soort onzin hou je voor jezelf. Dat willen mensen niet horen of weten. En daarnaast zal het weinig begrip opleveren. ‘Man wat heb jij te klagen? Je hebt alles voor elkaar.’ Zal hun repliek zijn als je aangeeft dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is.

Overvloed versus tekort

Zolang je je geluk en het gevoel van overvloed blijft zoeken in het materialistische en je angst voor tekort blijft verbloemen met meer vakanties, meer feestjes en dat soort ongein zul je nooit het gevoel van overvloed hebben. Door een sociaal wenselijke versie van leven te leven en jezelf neer te zetten als Mr or Mrs Perfect zal het gevoel van tekort je blijven irriteren als een kriebelende label in je trui. Wat je ook doet, het gaat niet weg en man wat is het irritant.

Ik zeg niet dat je nu moet beginnen met klagen op Facebook en je meest onaantrekkelijke foto’s van de realiteit te delen op social. Nee want ook dan weer ben je teveel bezig met de buitenwereld. Ik kan je aanraden je te focussen op je inner world. In plaats van jezelf toe te geven aan de angst voor tekort wil ik je uitdagen een andere beweging te maken. Een beweging die tegennatuurlijk lijkt, maar tot mooie resultaten zal leiden. Naar het o zo mooie overvloed. Naar een leven zonder angst voor tekort. Want het is eigenlijk zo ontzettend simpel. De reden dat veel mensen vast zitten is omdat ze een bepaald gedragspatroon hebben. Ze zitten vastgeroest in hun gedragingen. Reageren op bepaalde situaties continu op dezelfde wijze en komen dus ook steeds weer bij hetzelfde resultaat uit. Ik coach al jaren succesvolle millennials die ogenschijnlijk alles voor elkaar hadden, maar toch het gevoel van tekort dag in dag uit hadden. Met behulp van een paar simpele stappen heb ik ze geholpen dit gevoel los te laten en ze geleerd hoe ze een leven in overvloed kunnen leven.

No more missing out: In zes stappen overvloed

Mijn methode bleek te werken en om die reden kreeg ik steeds meer aanvragen om mensen te helpen. Omdat het voor mij onmogelijk is iedereen persoonlijk te coachen, besloot ik mijn zes stappen van overvloed en het model dat ik daarvoor toepas (het BSP-model) in een boek vast te leggen. Op deze manier is mijn methode voor iedereen toegankelijk. Het fijne is dat het in iedere situatie toepasbaar is en het easy as hell is. Daarnaast kun je dit op eigen houtje doen zonder uuuuren met een psycholoog aan de slag te moeten. Dit bespaart je behoorlijk wat tijd en geld. En waarschijnlijk ook flink wat bullshit, want mijn e-book is straight forward en to the point. Geen ellenlange verhalen, maar praktische tips zodat je direct aan de slag kunt.

Normaal gesproken kost het E-boek € 59-, maar tijdelijk is hij verkrijgbaar voor € 27,95. Wil je ook direct aan de slag met het boek? Je kunt het E-book direct hieronder kopen en direct de eerste stappen naar een leven vol overvloed.

Bestel het boek nu

Blijf op de hoogte van de zes stappen naar een overvloed aan energie en tijd en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Previous PostBen je een millennial? Zo haal je er het beste uit.
Next PostOvertuigingskracht. Zo krijg je mensen mee