Kies voor jezelf, dan win je altijd

Kies voor jezelf

Misschien heb je destijds het artikel op Vice gelezen. Michael zei een week lang overal ja tegen met als resultaat een trip naar het ziekenhuis. Dat overal instemmend op antwoorden niet goed voor een mens is, bewijst dit artikel nogmaals. Overal ja op zeggen omdat je geen nee durft te zeggen is niet alleen ontzettend vervelend voor jezelf. Je komt namelijk terecht in situaties waar je niet in wilt verkeren. Je doet dingen die je helemaal niet wilt doen en je gaat aan jezelf aan je eigen wensen voorbij. Dus daarom zeg ik: Kies voor jezelf, daarmee kom je een stuk verder.

Kies voor jezelf en verdien respect

De reden dat de meeste mensen geen nee durven te zeggen is omdat ze teveel bezig zijn met wat de ander van ze zal denken. Je wilt geen party pooper zijn, dus daarom zeg je ja tegen het zoveelste feestje terwijl je weet dat je never nooit vijf feestjes op één avond kunt attenderen. Je wilt geen watje zijn, dus zeg je ja tegen het zoveelste biertje terwijl je weet dat je wekker morgen om 6.00 uur in je oor tettert. Natuurlijk ben je bij die meeting waarvan je weet dat je geen aantekeningen hoeft te maken want er wordt toch niets interessants gezegd, want je bent immers een goede collega en één van de beste medewerkers toch? En zo hopen we de waardering van anderen te krijgen en zo gerespecteerd te worden. Maar wat, het omgekeerde is het geval. Want hoe vaker je ja zegt, hoe meer mensen het van je verwachten. En als je dan een keer nee zegt… Het grappige is dat juist de mensen die vaker nee zeggen en eerlijk zijn in wat ze willen meer gerespecteerd worden dan mensen die met alle winden mee waaien. Bizar? Eigenlijk niet, want stiekem weten we allemaal dat niemand maar dan ook niemand alles prima vindt. Dus wil je serieus genomen worden en daadwerkelijk gerespecteerd worden, zeg dan vaker nee als je iets niet wilt. En je zult merken dat de waardering groeit en je vrije tijd ook. Ha win-win dus.

Gewoon maling hebben

Uiteraard zul je in je nieuwe ik zeg nee tactiek op weerstand stuiten. Vooral als je in het verleden hoofdknikkend door het leven ging, zal het wennen zijn voor je omgeving. Maar het is zaak hier wat meer ‘maling aan te hebben’. Tenzij je over anderen heen walst en compleet lak hebt aan alle regels en gevoelens is het dik ok om voor jezelf te kiezen. Heb eens wat meer maling aan wat anderen van je denken. So what als ze je af en toe een huismus vinden of een haker. Jij zit de volgende dag een stuk fruitiger op je werk en presteert beter en warempel die promotie komt zo wel heel erg dichtbij. Wat je volgende reis weer een stuk beter haalbaar maakt. Het is overigens helemaal prima als je wel zin hebt om de bloemetjes buiten te zetten. Maar alleen als je dat écht wilt. Als je er even behoefte aan hebt en dat hetgene is waar je op dat moment behoefte aan hebt. Maar niet als je peer pressure voelt of omdat je fomo weer op komt zetten. Kies voor jezelf, dat maakt alles een stuk beter.

Meer van dit soort handige tips om meer tijd en energie te krijgen? In mijn boek No More Missing Out leg ik je in zes easy steps uit hoe je een overvloed aan tijd en energie kunt krijgen.

Lees meer over de zes stappen naar overvloed aan tijd en energie.

 

 

 

Previous PostMeer tijd voor jezelf met deze 5 tips.
Next PostLeef in het nu en krijg energie en tijd in overvloed