Waarom hulp vragen niet zwak maar juist krachtig en slim is

Hulp vragen

Ik kan me een anekdote over Steve Jobs herinneren. Hierin vertelt hij dat hij als klein jongetje van 13 jaar al ontzettend leer- en nieuwsgierig was. Als hij iets niet wist dan bedacht hij wie er wél kennis van had en vroeg hij diegene om hulp. Zo belde de kleine Steve gewoon naar CEO’s van bedrijven met de vraag hoe het in elkaar zat. Iedereen die hij om hulp of advies vroeg was welwillend om te helpen. Steve vertelt in zijn verhaal dat mensen het leuk vinden om te vertellen over dingen waar ze goed in zijn en waar ze kennis van hebben. De wijze les die we hieruit kunnen halen is, weet je het niet? Hulp vragen is het antwoord.

Hulp vragen is zwak

Hulp vragen vinden we blijkbaar verdomde lastig. We zien het als een teken van zwakte, als falen. Daarnaast denken we dat we het zelf moeten weten en moeten kunnen. Liever gebruiken we Google om antwoorden te vinden op onze vragen. Maar hulp vragen ho maar. En dat is ontzettend zonde van je energie en tijd. Want door zelf te worstelen met een kwestie of een dilemma in plaats van hulp te vragen ben je niet alleen meer energie en tijd kwijt dan nodig, maar je draagt ook de last van iets in je eentje. Niet voor niets luidt de gezegde gedeelte smart is halve smart. En je zult merken dat door je ego opzij te zetten en je probleem te delen of hulp te vragen aan iemand die je daadwerkelijk kan helpen het al voor een groot deel oplucht. Ook is zo’n iemand een perfecte sparringspartner. Wie weet tot wat voor inzichten je komt tijdens zo’n gesprek.

Hulp vragen is sterk en slim

Ik ben dan ook van mening dat degenen die het het verste schoppen (zoals een Steve Jobs) niet bang zijn om hulp te vragen. Bedenk jezelf hoeveel energie en tijd je overhoudt voor de dingen waar je je hersenen inderdaad voor zou moeten gebruiken als je gaat beginnen met hulp te vragen. Daarnaast behoudt je jezelf van eventuele fouten die iemand eerder al heeft gemaakt. Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden en dezelfde fouten maken als je jezelf dat leed kunt besparen? En om tips en tricks vragen is altijd handig en daar zul je alleen maar je voordeel mee doen.

Een bijkomend voordeel is dat om hulp gevraagd worden iets met mensen doet. Vaak voelen mensen zich vereerd als er een beroep wordt gedaan op hun kennis en expertise. Op deze manier kun je op een handige manier je netwerk vergroten én kennis van zaken opdoen. Een win-win-situatie dus.

Zes stappen naar overvloed van energie en tijd

In mijn coachingssessies help ik ambitieuze millennials het beste uit zichzelf halen. Veel van mijn klanten hebben continu een tekort aan energie en tijd. Ze hebben het gevoel dat van missing out. Door ze anders naar zichzelf te leren kijken en slimmer met situaties om te leren gaan geef ik ze in een paar simpele stappen een overvloed aan energie en tijd. Stel je voor, nooit meer iets hoeven missen wegens gebrek aan energie of tijd. Hulp vragen is één van de manieren, maar in mijn boek no more missing out geef ik nog meer handige en praktische tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.

E-book no more missing out

Normaal gesproken kost het E-boek € 59-, maar tijdelijk is hij verkrijgbaar voor € 27,95. Wil je ook direct aan de slag met het boek? Je kunt het E-book direct hieronder kopen en direct de eerste stappen naar een leven vol overvloed.

Bestel het boek nu

Blijf op de hoogte van de zes stappen naar een overvloed aan energie en tijd en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Previous PostOvertuigingskracht. Zo krijg je mensen mee
Next PostJe strategie bepaal je niet van tevoren, die bepaal je achteraf