Gelukkig zijn: Focussen op wat je wél hebt

gelukkig zijn dankbaar

Gelukkig zijn lijkt soms zo’n ontzettend moeilijke opgave. Op papier heb je alles wat je hart begeert, maar het gevoel van gelukkig zijn ontbreekt. Vreemd is dat niet? Alles hebben en toch niet gelukkig zijn. En waarschijnlijk ben je niet de enige. Veel van je vrienden en kennissen lijden hieraan. En met z’n allen zijn we dag in dag uit bezig met gelukkig worden. Misschien na die ene promotie of na die fantastische reis, wie weet als ik die mijlpaal heb bereikt ben ik wel gelukkig. We zetten al onze hoop op het geluksgevoel na het volbrengen van dat gestelde doel, maar alsnog zijn we niet gelukkig. Ondanks dat we die dikkere auto nu op de oprijlaan hebben staan en we eindelijk dat ene land van onze bucketlist kunnen schrappen is het gevoel van geluk niet vast te houden. Het is er heel even, een dag, soms een halve dag, andere keren een uur en als je pech hebt kun je maar een fractie van een seconde genieten van het moment. Namelijk bij het moment van het bereiken van het moment suprême, maar daarna ebt het weg en blijf je zitten met het gevoel van leegte. Met een dorst naar meer van dat euforische gevoel.

Gelukkig zijn is van korte duur

Doordat je heel even heb mogen proeven van het geluksmomentje weet je hoe fijn dit voelt, maar doordat dit zo bijzonder snel weer aan je is ontsnapt verlang je er weer naar. Het geluksgevoel is verslavend. Je doet er alles aan om het weer voor even te voelen. Dus we jagen nog meer doelen na en ja voor even voel je je weer euforisch, maar wederom het gelukzalige gevoel is bam weer zo weg. En wat je ook doet, vasthouden van het gevoel is niet te doen.

Ongelukkig zijn in plaats van gelukkig

Het is ontzettend frustrerend om zo hard je best te doen met als resultaat een steeds leger en ongelukkiger gevoel. Maar uiteraard geef je niet zomaar op, dus je blijft het proberen, maar hoe harder je je best doet hoe ongelukkiger je wordt. En voor je het weet loop je vast of zoek je naar steeds extremere vormen van het krijgen van een kick of stel je voor jezelf steeds bizardere doelen in de hoop geluk te vinden. Want, denk je, de rek zal er wel uit zijn. Het verzadigingspunt van je geluksbeleving is bereikt, dus zou je het wel een tandje moeten opschroeven. Maar gek genoeg maakt het niet uit, want het probleem ligt hem niet in het type doel dat je jezelf hebt gesteld en ook niet in de mate van rush die je kunt krijgen. Het probleem zit hem in de manier waarop je geluk benadert.

Ik word gelukkig als

Het probleem van deze wijze van geluk zoeken zoals hierboven beschreven is dat er teveel gefocust wordt op wat er niet is. Op wat er nog niet is bereikt, op wat er nog niet in bezit is of wat nog niet is gebeurd. Zo wordt er verlangd naar die ideale baan waar je wel jezelf volledig kunt laten zien, die perfecte partner die wél alles van je slikt, een groter, mooier, fijner huis zodat je wel de rust vindt, etc etc.

Stuk voor stuk zaken die in de toekomst zouden kunnen liggen en waarvan het al dan niet bereiken onzeker is. En hoe verder het te bereiken resultaat verwijderd ligt van je huidige situatie, des te onzekerder en onrustiger je ervan wordt.

Ooit was ik gelukkig

Blik je echter voor het ultieme geluk continu naar het verleden, dan wordt het ook problematisch. Als je jezelf voorhoudt dat je wél gelukkig was toen je nog jong en onbezorgd was en je je dagen vulde met voetballen met je vriendjes of dat je ex de enige persoon was die bij je past terwijl hij of zij allang gelukkig is met een ander, dan wordt gelukkig zijn een flinke opgave. Uren en dagen kun je besteden aan het overpeinzen van those golden days. De tijd dat alles anders en beter was. En aangezien deze tijd gegarandeerd nooit meer terugkomt, is het geluk ver te zoeken.

Zo word je wel gelukkig

Maar hoe word ik dan wel gelukkig? Nou heel erg simpel, door in te zien dat je geluk verdomd dichtbij is. In plaats van je te concentreren op wat je niet hebt en wat er fout gaat, steek je je energie en tijd in wat je wel hebt en wat er wel goed gaat. In plaats van te kijken naar anderen en te vergelijken en je rot te voelen over wat zij wel hebben bereikt en hoeveel beter zij het lijken te hebben, richt je je aandacht naar jezelf. Wat anderen doen en bereiken ligt buiten jouw cirkel van invloed en je daarover druk maken kost alleen maar energie, super zonde.

De sleutel tot succes en geluk ligt hem er dus in een andere mindset. Wanneer je jezelf aanleert je te focussen op alles wat goed gaat en waar je eigenlijk best wel trots op mag zijn, zul je merken dat je je anders voelt. Het hoeven geen grote dingen te zijn, maar het kunnen ook kleine overwinningen zijn of gewoon je huidige status. Wanneer alles goed gaat, vergeten we vaak hoe erg we boffen. Pas wanneer je om wat voor reden dan ook opeens voor even niet meer je sterkste hand kunt gebruiken, besef je hoe vaak je die hand gebruikt. En wanneer je weer beide handen volledig tot je beschikking hebt, realiseer je pas hoe erg je het getroffen hebt. En natuurlijk kun je wachten tot het zover komt, maar je kunt ook jezelf aanleren te waarderen wat je wél hebt en wél doet. Ok, dus je hebt niet het inkomen van je beste vriend, maar jij hebt wel tijd over om ‘s avonds een biertje te doen met vrienden of om nog even een half uurtje hard te lopen omdat jouw baan het toestaat dat je een sociaal leven hebt.

Probeer het maar eens

En nee, je hoeft niet als een of andere hippie de hele dag te jubelen hoe dankbaar je bent, maar je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken door iedere dag eens voor jezelf op te sommen waarmee je geluk hebt en je zult merken dat je als je dit een tijdje blijft doen je je een stuk minder druk maakt over de dingen die je niet hebt (bereikt).

In zes stappen meer energie en tijd

Wil je meer van deze handige tips om je leven te leiden met een overvloed aan energie en tijd? In mijn boek No More Missing Out beschrijf ik hoe je in zes praktische stappen je leven eens stuk easier kunt maken.

De zes stappen van het BSP-model pas ik normaliter toe tijdens one-on-one sessies. Helaas kan ik niet iedereen persoonlijk begeleiden en om die reden heb ik mijn boek No More Missing Out geschreven met als doel meer tijd, energie en succes. De vraag was gewoonweg teveel en op deze manier kan ik iedereen de juiste tools bieden om de verandering in te zetten.

Ik bied je een coach voor de rest van je leven. Een coachingsessie kost gemiddeld zo’n 80 euro per uur. Dus reken maar uit, ik vraag je een investering van € 27,95 en bied je een persoonlijke coach die veel meer waard is.

Korting

Normaal gesproken kost het E-boek € 59-, maar tijdelijk is hij verkrijgbaar voor € 27,95. Wil je ook direct aan de slag met het boek? Je kunt het E-book direct hieronder kopen en direct de eerste stappen naar een leven vol overvloed.

Bestel het boek nu

Blijf op de hoogte van de zes stappen naar een overvloed aan energie en tijd en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Previous PostJe strategie bepaal je niet van tevoren, die bepaal je achteraf
Next PostGrip op je leven krijgen. Zo doe je dat.