Dat fear of missing out een veelvoorkomend fenomeen is, blijkt uit het feit dat er zelfs een algemeen bekende afkorting voor deze staat van zijn is: fomo. Fear of missing out is out there. En kan als je er ‘last van hebt’ ontzettend vervelend zijn. Het kan ook sluipende vormen aannemen, je hebt het niet altijd door. Maar fomo is te herkennen aan het jeukende gevoel, de onrust die je voelt als je ergens aanwezig bent (bij een feestje, en borrel, een event, een vergadering, een etentje of wat dan ook), en tegelijk het gevoel hebt door fysiek bij het ene aanwezig te zijn, iets anders te missen.

Eigenlijk baal je dat je bent waar je je op dat moment bevindt, want je had liever bij de andere activiteit willen zijn. En dat knaagt. Een andere manier van fomo is dat je uit angst om dingen te missen meerdere activiteiten plant om zo toch alles mee te kunnen maken. Het uit zich ook in overdreven veel reizen en tripjes. Zijn ze op de ene reis, dan zijn ze al de andere reis aan het plannen. En genieten van waar ze ter plekke zijn, ho maar.

Maar fear of missing out uit zich ook in een overdadige materialisme. Alles moet steeds groter en groter, mooier en mooier. Alles om ervoor te zorgen dat er geen tekort is.

Het resultaat: Een overvolle agenda. Een gestresst en gejaagt gevoel en je bent eigenlijk nooit ECHT ergens omdat je met je hoofd bij andere zaken en andere activiteiten bent. En zo leef je je leven van de ene afspraak naar de andere, van de ene kick naar de andere en voel je nooit het gevoel van rust en tevredenheid.

Een verdomd onrustig gevoel en alles behalve bevredigend.

Ik zie dat dit fear of missing out gevoel met name heerst onder de generaties onder mij. Als coach heb ik dan ook meerdere fomo’ers voorbij zien komen. Slimme en ambitieuze types die het geluk proberen te vinden door materiaal aan te schaffen en van de ene belevenis na de andere te hoppen. Meestal kwamen deze fomo’ers dan bij me met de vraag ze te helpen om succesvoller en gelukkiger te worden. Ik hielp ze dan door in te laten zien hoe ze juist door af te remmen en juist door meer in het nu te leven ze meer geluk dan ooit konden ervaren. Meer tijd dan ooit tevoren en meer energie dat ze ooit hadden gehad konden hebben. En zo kwam ik tot het BSP-model oftewel mijn zes stappen tot limitless tijd en energie. Een handige tool om no more fear of missing out te hebben, maar juist alles te hebben wat je nodig hebt. En dat in zes simpele en praktische stappen.

Lees meer over de zes stappen.