Fake it till you make it doe het niet!

Fake it till you make it

Fake it till you make it, wat vind je daar nou van? Een van de ondernemers die ik persoonlijk coach vraagt mij wat ik van dit advies vindt. Nou daar kan ik heel erg duidelijk over zijn. Ik vind het ontzettende onzin. Jezelf groter, wijzer, succesvoller, kortom anders voordoen dan je bent is alles behalve verstandig.

Je anders voordoen, zo vermoeiend

Het past helemaal bij de generatie van de millennials, je anders voordoen dan je bent. Iedereen post foto’s op Facebook van hun tofste vakanties. Instagram wordt gebombardeerd met zwaar bewerkte selfies met tig filters eroverheen. Want tja het moet natuurlijk wel te gek en bizar goed eruit zien. Als je social media moet geloven heeft de één het nog beter voor elkaar dan de ander en zo faken we de hele boel bij elkaar. Dodelijk vermoeiend en ook erg eenzaam, want wanneer durf je dan jezelf te zijn?

Zelfverzekerd overkomen

Een kleine noot tussendoor overigens. Ik zeg niet dat het verkeerd is om jezelf af en toe wat moed in te praten. Jezelf eraan herinneren waarom je het zo goed doet, je rug rechten en doen alsof je blaakt van het zelfvertrouwen terwijl je ondertussen je zweetpalmen en een trillend ooglid verbergt, daar is he-le-maal niets mis mee. Ik kan het je juist aanraden. Als je niet in jezelf gelooft, waarom zou een ander dat dan wel doen. Waar ik het over heb, is een compleet ander beeld schetsen. Fake it till you make it werkt averechts. Want terwijl je een ander verhaal over jezelf en wat je kunt afsteekt sta je verder van jezelf af en sta je allesbehalve in je eigen kracht.

Fake it till you make it masker

Dus het wordt hoog tijd om dat masker af te zetten en jezelf te bevrijden van al dat fake gedrag. Fake it till you make it? No way. Gooi het overboord en laat zien wie je echt bent. Heb je fouten gemaakt in het verleden, dat maakt je menselijk en echt en zal je in the end verder brengen. Daarnaast erken je ook voor jezelf dat je een fout hebt gemaakt, leer ervan en zorg ervoor dat je nooit maar ook nooit meer diezelfde fout maakt. Zelfs in faker dan fak land de Verenigde Staten waar ze the bubble uitgevonden lijken te hebben wordt het maken van fouten gerespecteerd. Je bent geen echte ondernemer als je niet minstens één keer failliet bent gegaan. Over de kop gaan met je business betekent dat je de ballen hebt om risico’s te nemen. Je wordt serieus genomen want men weet, die fout maak je nooit meer.

Jezelf zijn versus faken

Don’t ever fake it and you’ll make it. Probeer het eens uit. Gewoon eerlijk zijn over dat je ook weleens struggled, ook weleens een error maakt of een laf besluit hebt genomen. Ik kan je vertellen dat er veel bijval kunt verwachten. Veel van je vrienden zullen je respecteren en benijden dat je niet meedoet aan dat hele gefake. En daarnaast zul je jezelf bevrijd voelen van die vreselijke show. Man dat heb je toch helemaal niet nodig. En wat kost dat ook veel tijd en energie om te voldoen aan dat ideale plaatje. Je continu bezig te houden met wat men van je verwacht en bij wat je doet stil te moeten staan van wat ze wel niet van je zullen denken. Dus hou daarmee op en stop liever je energie en tijd in wat jij belangrijk vindt en waar jij zin in hebt.

Overvloed aan energie en tijd in zes stappen

Vind je het toch nog behoorlijk lastig om jezelf los te maken van het fake it till you make it virus? In mijn boek no more missing out, overvloed aan energie en tijd in zes stappen help ik je jezelf te verlossen van demonen als faken. In mijn e-book geef ik je simpele tips & tricks die je gelijk en altijd kunt toepassen zodat je energie en tijd overhoudt voor wat echt belangrijk is voor je.

Bestel het boek nu

Of schrijf je in voor de No More Missing Out nieuwsbrief.

Previous PostZo bewaar je je energie voor de juiste dingen
Next PostGebrek aan energie of tijd?